voorstelling

Met blote handen en houten ogen creëert Lejo een unieke, frisse vorm van poppentheater. 'Hands up!' is een vrolijke, woordloze voorstelling met veel muziek. Vanuit een grote blauwe poppenkast vertonen de poppen hun kunsten. Een stoere hond, 2 tapdansers, een koe met een eetprobleem, een heel kinderkoor inclusief dirigent en vele anderen passeren de revue. Het publiek (jong en oud!) vergeet al snel dat ze naar twee handen zit te kijken.

Onder de naam 'Lejo' maakt Leo Petersen al sinds 1995 voorstellingen en filmpjes met zijn poppen. Wat begon als een studieproject groeide uit tot een act waarmee hij de hele wereld over reist. In Nederland en Vlaanderen is Lejo vooral bekend door de filmpjes die hij maakte voor Sesamstraat.

‘Hands up!’ is een aaneenschakeling van losse scènes. De voorstelling duurt maximaal 45 minuten, maar kan eventueel worden ingekort als de situatie dat vereist. Het is een echte familievoorstelling. Er is een versie voor 3+ en voor 4+, maar hij wordt ook regelmatig gespeeld voor jongeren en/of volwassenen. De voorstelling komt het best tot zijn recht in een verduisterde (theater)zaal, maar kan ook worden gespeeld op een buitenpodium, mits er aan een aantal technische voorwaarden wordt voldaan.

Na afloop van de voorstelling kunnen kartonnen bouwplaatjes aan het publiek worden uitgedeeld, waarmee ze een eigen Lejo-poppetje kunnen maken.

'Hands up!' is ook zeer geschikt als schoolvoorstelling, voor zowel de onder-, midden- als bovenbouw van de basisschool. Ter vervanging van een lesbrief zijn er nu 2 video's van ca. 12 minuten beschikbaar om vóór en na de voorstelling te bekijken in de klas. Hierin legt Leo Petersen o.a. uit hoe hij op het idee van zijn poppen is gekomen, hoe hij ze maakt en hoe de voorstelling is ontstaan. Ook vertelt hij over 'simpel', over de kunst van het weglaten, in zijn werk, in het werk van andere kunstenaars en in het dagelijkse leven.